Problém na každé riešenie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Holandština poprvé

Ako dobrovoľný účastník Erasmus Intensive Language Course som dnes absolvovala prvú lekciu holandštiny. Berme to ako prejav môjho zmyslu pre humor, lebo je to presne ako ten vtip z internetu, že holandština nie je jazyk, ale choroba hrdla.
 

Samozrejme som mala trochu trable nájsť budovu, v ktorej sa kurz koná, lebo prečo by Maggie šla cestou, ktorú si deň predtým kvôli tomu vyskúšala, keď si to môže "strihnúť" cez park?

Lektorka sa volá Els, je milá, stále sa pýta, či je všetko OK, ale nikto s ňou moc nekomunikuje, lebo nám zakázala používať všetky jazyky okrem holandštiny. Ona sa ale napriek tomu tej holandštiny drží od samého začiatku a nevadí jej, že niekedy pozeráme ako také teliatka.  V skupine je nás 16, z toho ja a dvaja chalani sme so Slovenska, jeden Poliak, jedna Češka, tri Angličanky, Španielka, Portugalka, Nemec, ...

Hneď na začiatku kurzu nám každému dali ako pozornosť rôzne propagačné materiály, či už o meste, alebo regióne, nejaké perá a tiež každý dostal poriadnu učebnicu holandštiny pre cudzincov, čo je vzhľadom na to, že za kurz neplatíme, dosť pekné gesto. Organizujú pre nás dva výlety, do miest Bruggy a Gent, takže sa je na čo tešiť.

Výuka nie je také leháro, ako som čakala, berú to dosť vážne a zozačiatku sa mi zdalo, že dosť zhurta. Tie 4 hodiny denne teda bohate stačia.

Jazyk ako taký nesie vplyvy nemčiny, angličtiny a francúžštiny, teda by to nemalo byť pre mňa veľmi kruté, nakoľko som sa v istej fáze života každému tomuto jazyku venovala. Napriek tomu ma celá tá reč nejak moc neohúrila, hlavne keď zneje, akoby dotyčného hovoriaceho držal pod krkom vrah a úbohá obeť sa snažila zachrčať posledné slová. Uvidím, kedy to využijem, zatiaľ sa pri komunikácii s miestnymi zubami-nechtami držím mojej milovanej angličtiny.

Mala by som sa ešte na to pozrieť  teraz večer, ale vzhľadom na pokročilú hodinu tomu nedávam veľkú šancu ....Takže „Goedenacht, vrienden.“  :)


Strasti a slasti života belgického | stály odkaz

Komentáre

  1. Pozdrav zo Slovenska
    Milá Maggie!!
    Zdraví Ťa priateľka Tvojej mamy, ktorá je na Teba právom hrdá. Vidím, že si sa v cudzom svete nestratila (až na to občasné blúdenie). Na preskáčku som si prečítala niektoré Tvoje príspevky (je noc, zajtra skoro vstávam, takže ostatné si nechám na inokedy) a fest som sa pobavila. Píš, píš, píš, potešíš nás!! Raz z toho vydáš knihu!!
    Zdraví Ťa Ľubica N.
    publikované: 11.10.2010 23:06:43 | autor: Ľubica (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014