Problém na každé riešenie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hasselt

trošku o mojom dočasnom domove....

Myslím, že si zaslúži samostatný článok ... miesto, ktoré sa mi čoraz viac dostáva pod kožu. Hasselt, hlavné mesto belgickej provincie Limburg (Aj Holanďania majú provinciu s tým istým názvom, dokonca oba Limburgy susedia). Má okolo 70 tisíc obyvateľov a samé seba častuje sloganom „het stad van smaak“ (mesto chuti) Zatiaľ tu papám dosť maškŕt na to, aby som mu toto prirovnanie schvaľovala. Neďaleko internátu máme rieku Demer, ktorá sa napája na Albertov kanál. Kajúcne priznávam, že kým som neprišla sem do Belgicka, o nejakom Albertovom kanále som nemala poňatia, ale bol to sofistikovaný nápad, ako prepojiť mestá Antwerpy a Liége. Wikipéďania tvrdia, že Hasselt má pôvod niekde v siedmom storočí a že meno vzniklo zo slova „Hasaluth“, čo znamená lieskové drevo.

Centrum mesta tvoria v dnešných časoch dva okruhy, pričom vnútri už je viac - menej pešia zóna (cyklisti tam môžu tiež). Vďaka týmto okruhom nejaké blúdenie po centre nepripadá do úvahy už po letmom zoznámení. Hasselt je vraj prvé mesto na svete, ktoré zaviedlo na celom svojom území „zero-fare“ dopravu, čiže úplne a bezvýhradne zadarmo. Napriek tomu sa ale autobusom veľmi nevozím, pretože sú tu všade výborné podmienky na mestské bicyklovanie, cyklistické chodníky sú vlastne samozrejmosťou popri chodníkoch normálnych, takisto ako prechody, kde farbe nikdy netrvá príliš dlho, kým preskočí, takže človek nemá pocit, že preskočí jemu, kým sa uráči tej zelenej.

Hasselt má pekne vybudovanú vlastnú identitu a o propagáciu samého seba sa pekne stará. Belgická spolužiačka mi povedala, že aj v rámci krajiny je Hasselt považovaný za akési „posh“ mesto a celkom by som jej to aj verila.

Hasselt je známy produkciou alkoholu Jennever. Jennever je akýsi druh gin-u, podľa nich „silný alkohol“, hoci u nás by nejaký 23%-ný alebo aj ten echt 45%-ný toto označenie asi neniesol. Jennever nájdete aj v Belgicku aj Holandsku. Na jeho počesť sa v Hasselte každoročne koná farbistý a hojne navštevovaný víkendový festival, počas ktorého dokonca na pol hodiny tečie z malej fontánky tento mok. Kto by si však myslel, že si zoberie dvojlitrovú petfľašu a potom sa zadarmo strieska, je na omyle. Mierne rozvášnený dav potenciálnych fontánových ochutnávačov toleruje len poldecové poháriky, také, do ktorých človek Jennever dostane, keď si ho kúpi v stánku. Nemôžem si pomôcť, ale myslím, že v slovenských podmienkach by táto fontánová akcia nemohla nikdy prebehnúť, pretože by sa tam jednoducho fajnšmekri umlátili/podupali a podobne. Kto si myslí, že sa mýlim, môže pokojne zinscenovať takýto „sociálny experiment“ :D Pravdupovediac, na tomto festivale bolo osadenstvo skôr v zrelom veku, než alkoholuchtivá mládež, aj keď sme sa snažili vyrovnať priemer :D. Ale to je len môj subjektívny dojem. Nevidela som však ani jediného „spoločensky unaveného“ jedinca sa povalovať na zemi, ani žiadne situácie, kde by bolo zjavné, že to niekto fakt prehnal. Skrátka aj oslava alkoholu môže prebehnúť kultúrne a na určitej úrovni.  A čo môžete zažiť na takomto festivale? Predovšetkým ochutnať Jennever v jeho rôznych podobách, v rôznych stánkoch, takisto zablúdiť k stánkom s jedlom, pozrieť si sprievod akýchsi masiek, zadarmo si prehliadnuť mestské Jennever museum či sprievodné akcie, a celé to zakončiť na námestí vo veľkom stane, kde všetci bez rozdielu bok po boku tancujú na belgické vypaľovačky. Každopádne pekne strávené popoludnie, pretože po deviatej večer už sa na festivale svojho Jenneveru budete dovolávať len márne.

A čo ešte môžete v Hasselte vidieť? Okrem spomínaného Jennever múzea, ktoré ma za srdce nechytilo, je tu malé múzeum módy (skôr pre ženy) či pekná japonská záhrada, ktorá je ale cez zimu zatvorená. Nesmiem zabudnúť obrovský diskoklub Versuz. Niekedy však stačí prechádzať sa po centre a obzerať obchody, ktorých je tu požehnane, hlavne sobota je tu evidentne deň vyhradený na nákupy, niekedy mám pocit, akoby nakupovalo celé mesto. Domácim sa teda ceny istotne nezdajú také „boľavé“  ako návštevníkom z našej oblasti.

Takisto tu pravidelne bývajú trhy a v tomto období aj vianočné mestečko Winterland, kde je všetko od kolotočov a gýčovej výzdoby po povzbudzujúce teplé nápoje a maškrty každého druhu.

Aby som to zhrnula, Hasselt mám rada, pretože hoci nie je veľký, má všetko, čo človek potrebuje a ešte čosi navyše, napríklad nezameniteľnú atmosféru.


Strasti a slasti života belgického | stály odkaz

Komentáre

  1. houatouare lin thai!
    taku jachtu chceem!! :)))
    publikované: 05.12.2010 19:39:44 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hmm,
    ==Nevidela som však ani jediného „spoločensky unaveného“ jedinca ==to asi preto, že v ostatnom svete, okrem bývalého proruského, sveta sa alkohol nepije pred 16 hodinou a tiento ne/písaný zákon sa aj u morálnych ľudí dodržuje.
    publikované: 06.12.2010 18:34:37 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Nuz Vasilisa ...
    ...na tom festivale sa teda tento nepisany zakon nedodrzoval a aj napriek tomu spolocensky unavenych vela nebolo...
    publikované: 21.12.2010 00:19:23 | autor: Maggie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014